15 Aralık 2013 Pazar

Arabaşı


  
       Arabaşı,mutlaka bilenler vardır ama bilmeyenlere lezzetini verdiği hazzı anlatması çok zor.Dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım iç anadolunun kış akşamlarında içlerini ısıtan bu yöresel yemeğini.Aslında yemek demek de biraz garip olur çünki akşam yemeğinden sonra saat  on bir gibi gece yenilen bir lezzet.
      Tavuklu,bol tavuk sulu,acılı,limonlu,kaynar bir çorba ve içine kaşığın ucuyla alınıp çorbaya daldırılan jöle kıvamında bir hamur vee en önemlisi asla çiğnenmeden yutulacak.çorbanın kaynarlığını hamurun soğuğu dengeleyip boğazınızdan kayıverecek.
       Sanırım en zor anlattığım tarif bu oldu.
      hamuru için malzemeler;
•6 kase su
•1 kase un(biraz tepeleme)
•bir tutam tuz
     çorba için malzemeler;
•kemikleri ile birlikte tavuğun iki göğsü
•3 yemek kaşığı un
•1 yemek kaşığı domates salçası
•1 yemek kaşığı biber salçası
•1 kaşık tereyağ,1 kaşık sıvıyağ
•karabiber,pulbiber,tuz

•çorbaya yerken eklemek için limon
Yapılışı;
•öncelikle hamuru hazırlayalım ki dinlensin.
•3 kase suyu tencereye koyalım kaynasın,diğer tarafta un ve kalan 3 kase soğuk suyu iyice çırpalım gerekirse blendırdan geçirelim
•kaynayan suya tuz atalım ve yavaş yavaş un ve su karışımını katalım,bu aşamada karıştırmaya devam edelim
•hamur  muhallebi kıvamına gelecektir,bir kaç dakika kaynatıp(löp löp edecek)daha önce ıslattığımız büyük dikdörtgen borcama hamura dökelim
•şimdi hamurun en az 3-4 saat serin bir yerde dinlenmesi lazım
     Çorbanın yapılışı;
•tavuğu düdüklü tencerede haşlamakla başlayalım
•haşlanıp soğuyan tavuğu suyundan süzüp didikleyelim,bir kenarda bekletelim (suyunu da çorba da kullanacağız)
•yağları tencereye konup 3 kaşık un ilave edilip unun kokusu çıkana kadar kavrulur
•salçalar eklenip bir iki dakika daha kavurmaya devam edilir
•tavuk suyu ve yeterince su ve baharatlar eklenip karıştırarak kaynatılır
•kenarda bekleyen didiklenmiş tavuk etleri çorba suyuna eklenip biraz daha kaynatılır ve çorbamız hazır olur
•yiyeceğimiz zaman dinlenen hamurumuzdan kare dilim kesilip tabağa ters çevrilerek konur,kaynar çorba kaselere konup limon suyu eklenip hamurdan kaşığa alınıp çorbaya daldırıp yutulur kesinlikle çiğnenmez.